Se adresse

Stress/PTSD

« Tilbage
Stress/PTSD – Jeg kan hjælpe dig til at få indre ro og få dit liv tilbage.

Hvad er stress.
Stress er en meget vigtig mekanisme for kroppen. Den er med til at hjælpe mennesket i kritiske situationer, hvor vi har brug for at kunne presse os selv. Det kaldes også for kamp/flugt respons. Det gør, at vi kan flygte fra en fysisk farer. Eller vi kan kæmpe for livet, hvis der er behov for det.
Vi bruger det også hvis vi f.eks. skal til eksamen, eller andre præstationer, hvor der er behov for at kroppen bliver tændt til en given opgave.
Denne kortvarige stress er ”positiv stress”, da den hjælper os til at yde vores bedste, uden at det får en negativ konsekvens for vores krop.

Hvad sker der fysisk.
I en stresset situation bliver der frigivet hormonet adrenalin i store mængder i løbet af få sekunder. Det påvirker kredsløbet, så blodtrykket og hjertefrekvensen stiger, og musklerne bliver klar til at yde optimalt.
Samtidig stiger antallet af blodplader, hvilket medvirker til, at blodet kan størkne, og hormonet kortisol udskilles. Kortisol er det hormon, der gør, at man kan vågne om morgenen og falde i søvn om aftenen. Og det hjælper koppen til at bekæmpe infektioner.

Den negative side af stress
Den første time er stress gavnligt. Men herefter ophøre den positive effekt.
Først begynder det at svække immunforsvaret. Den høje puls og blodtrykstigningen øger risikoen for åreforkalkning og blodpropper. Den ophobede kortisol reducerer evnen til at huske. 
Hippocampus, der er en del af hjernen, bliver påvirket negativt af kortisol. Den skrumper ind og derved bliver indlæringen nedsat. Omvend bliver amygdala forstørret og sender yderligere impulser om angst, vrede og depression.
Selvom du kommer ud af de stressede situationer, vil amygdala og hippocampus stadig være så påvirket af den langvarige stress, at funktionen ikke af sig selv bliver normal igen. Ud over at der skal behandling af amygdala og hippocampus får du også brug for, at du lærer hvordan, du ikke at blive presset ud i stressede situationer.

Hvordan opstå langvarig stress.
Den langvarige stress opstår, hvis man igennem længere tid føler sig presset.
De ydre og indre krav til en selv, overstiger de ressourcer, den enkelte har.
Det kan være man er i en arbejdssituation, hvor man hele tiden føler man er bagud med opgaverne.
Eller det kan være på hjemmefronten man aldrig helt føler, man slår til, eller konstant bliver presset ud over ens grænser.
PTSD, der er en gren af stressen, opstår typisk hvis man føler ens liv har været i livsfare i længere tid.

Symptomer på langvarig stress
Fysisk:
Hovedpine, hjertebanken, svedeture, nedsat immunforsvar og hyppige infektioner, appetitløshed, svimmelhed, diarré, rysten på hænderne, søvnløshed og nedsat lyst til sex. Psykisk:
Ulyst, træthed, irritabilitet, hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær, angst og nedsat humoristisk sans. Typisk vil stressramte også ændre adfærd ved f.eks. at blive meget kritiske, miste overblikket, være ubeslutsomme, kyniske og følelseskolde, øge forbruget af stimulanser som kaffe, cigaretter og alkohol, mangle engagement og blive fraværende.
 
Hvordan måler og diagnosticerer man stress?
Stress kan diagnosticeres ved at måle niveauet af stressehormoner i en blodprøve, en spytprøve eller en urinprøve. Man kan også måle niveauet af stress ved at måle hjerneaktiviteten ved hjælp af elektroder, der sættes fast på hovedbunden, såkaldt EGG, eller måle på nervesystemet ved hjælp af pulsmålinger. Den type målinger siger dog ikke noget om, hvor alvorlig stressen er. De overbelastninger, der følger med længerevarende stress, diagnosticeres ud fra fysiske og psykiske symptomer.

Jeg kan hjælpe dig.
Jeg har fundet en måde at arbejde med de processer, der foregår i hjernen. Dvs. jeg arbejder bl.a. med amygdala og hippocampus, så de kommer til at virke normale for dig igen.
Derved vil du opnå mere indre ro, bedre søvn, mere overskud, mindre angst, have lyst til at tage del i livet igen.
Det er ikke en erstatning til at gå til psykolog eller andre behandlere, der skal hjælpe dig til at se, hvornår du er ved at havne i den stressende situation. Men en hjælp til at komme hurtigere op igen og få dit liv tilbage.

Behandling:
Det kræver at du kommer 5 gange ½ time hos mig. Du vil allerede efter første behandling kunne mærke en forskel. Men jeg når ikke det hele igennem første gang.
De første 3 gange foregår med 1 uges mellemrum. Derefter skal der gå 2 uger og så 4 uger.
Derefter er det efter behov.
Her en beskrivelse fra Nadia Petersen, der gennem flere år havde PTSD. Inden hun startede, måtte hun udvælge hvilke ting, hun kunne lave i løbet af ugen. Og måtte sove flere gange i løbet af dagen. Arbejde var umuligt. Efter behandlingen er hun i flexjob, og sover sjældent om dagen.

Nadia Petersen
Mit liv inden stress behandling:
Uro i hovedet - Manglende energi/overskud - Tung i hovedet/kroppen - Træthed - Svært ved længere koncentration - Let stress påvirkelig


Behandling 1
Udtalt ro i hovedet - Kroppen er mere i ro - Nemmere ved at overskue flere gøremål - Ikke udbrændt/træt - Ikke tung i hovedet - Kan være bedre i koncentration/længere tid - Mere fysisk overskud - Stadig glemsom - Glemmer ord/sætninger - Kortere for hovedet - Ikke ligeså let forskrækket - Mere nede på jorden Tænker at kroppen er gået fra stresstilstand med høj impuls, kobler ned i gear.


Behandling 2
Fyldt af energi - 1 gang hovedpine - Stresser ikke op - Fortsat ro på hovedet


Behandling 3
Ingen energi - Fortsat ro på
Jeg oplevede, at jeg efter endt behandling havde fået slukket for en konstant impuls. Min krop skulle restituere efter at have været på overarbejde.


Behandling 4 og 5
Fortsat ro.


Jeg troede, at jeg skulle have fortsatte behandlinger, men det var faldet så meget til ro, at jeg ikke behøvede at få månedlige behandlinger.
Selvfølgelig står behandlingen sammen med livsplanlægning. I den forstand, at impulsen blevet stoppet, så jeg kunne være i ro. Men for at kunne være symptomfri, er et liv med indlagte pauser, ikke planlægge for meget, meditation og søvn afgørende for mig.
Del på Facebook  Del på LinkedIn
Forrige
Akademi SIT2You Harder
Skælskør Landevej 21, Nyrup
4262 Sandved
Telefon: 40100598
E-mail: info@jetteharder.dk
CVR: 16633747
Akademi SIT2You Harder | Skælskør Landevej 21, Nyrup | 4262 Sandved | Tlf.: 40100598