Se adresse

Diskusprolaps

« Tilbage
Fokus på diskusprolaps – Jeg hjælper den på plads.

Vores rygsøjle er opbygget af ryghvirvler, elastiske ledbånd og båndskiver. Båndskiverne er det, vi kalder en diskus.
En diskus er bygget op som et løg, i mange flager oven på hinanden. Det kalder man en bindevævsring.  I midten ligger en gele kerne. Mellem alle ryghvirvlerne ligger en diskus skive. De giver rygsøjlen mulighed for bevægelighed og fungere samtidig, som stødpude når vi går, hopper eller løber.

De inderste lag i ”løget” kan godt gå lidt i stykker, uden at man mærker nogen gener.
Er det derimod de yderste lag, der får i stykker er der mulighed for at gelekernen kan bryde ud.
Denne udposning kan trykke på de nerverødder, der kommer fra rygmarven mellem hver hvirvel. Det kan medføre smerter, føleforstyrrelser eller lammelser.

Man kan sagtens have diskus prolaps uden at mærke til det. Men mærker man til det er det naturligvis lægen, der skal stille diagnosen. Det gøres via MR-scanning eller CT-scanning.

Når der lige er opstået en prolaps, vil kroppen reagere på samme måde, som når der er en infektion. Der opstår hævelse i det omkringliggende væv. Hævelsen vil over tid fortage sig. Men så længe diskusprolapsen er der, vil der være mindre bevægelighed i området og der vil være mere eller mindre føleforstyrrelser. Stivheden kommer fordi kroppen vil forsøge at passe på området.
Hvis du fortsat har diskusprolaps, vil der med tiden sker en degeneration af diskusskiven. Derved kommer hvirvlerne til at skurre mod hinanden. Der opstår slid. Så er problematikken blevet mere permanent. Her vælger nogen operation, hvor der sættes metal ind til at gøre området stift.

Hvad gør jeg:
Jeg har fundet ud af, hvordan jeg forsigtigt kan hjælpe udposningen ind på plads. Det sker helt på kroppens præmisser.
Da det handler om en forkert belastning omkring af ryghvirvler, skal der også justeres i kropsholdningen. Ellers holder det ikke. Ved symptombehandling skal der ofte 4-6 gange til, før den bliver på plads. Det afhænger af hvor dårlig kropsholdningen er. Derefter kommer man efter behov, hvis den skulle smutte ud igen.

Den bedste løsning er et SIT forløb. Her bliver der ryddet op i hele kroppen, og årsagen til de skæve ryghvirvler fjernet. Når holdningen er på plads, er det en rigtig god idé også at styrke ryggen.
Hvis der er hævelse i det omkringliggende væv, vil der gå ca. 1 uge før smerten er helt væk. Men der vil være mere bevægelighed i området, fordi prolapsen er væk.
Hævelsen har brug for ro og smertestillende for at kunne forsvinde.

Hvis der er længe siden prolapsen, der er opstået en prolaps er der 2 reaktioner.
  1. Kortvarig ømhed i området. Meget mere bevægelighed.
  2.  Nerven, der har været i klemme, kan det give rigtig mange smerter, når den vågner op. Men kun de første par gange. Der kan være smerter i 2-3 dage.
Har nerven været i klemme i lang tid, kan den have taget varig skade. Men under alle omstændigheder, vil der være mere bevægelighed og styrke i det ben eller arm, der har været berørt.
Del på Facebook  Del på LinkedIn
Forrige
Jette Harder
Skælskør Landevej 21, Nyrup
4262 Sandved
Telefon: 40100598
E-mail: info@jetteharder.dk
CVR: 16633747
     
Jette Harder | Skælskør Landevej 21, Nyrup | 4262 Sandved | Tlf.: 40100598